Chakra 5

 
Venus symbooltje
Venus symbooltje
Vishuddhi-chakra
 
Vishuddhi oftewel de Reinigings chakra. Beter bekend als Keel chakra.
 
De 'reinigings' chakra is de regio waarin alle zuivering en harmoniering van tegenstellingen plaats vindt. Ook wel het centrum van nectar en gif genoemd aangezien hier de van Bindu naar beneden druppelende nectar/dauw gesplitst wordt in een pure vorm die het lichaam voedt en een gif dat verworpen wordt. Hier wordt het leven begrepen als de leverancier van ervaringen die tot groter inzicht leiden. Ook onprettige ervaringen worden gewaardeerd als noodzakelijk voor het grotere geheel. Dit leidt tot onderscheidingsvermogen dat ook telepatisch overgebrachte communicatie op diens correctheid en nauwkeurigheid kan beoordelen en dat onderscheid kan maken tussen info van het hogere Zelf en info van het persoonlijke onderbewustzijn. Biologisch treffen we hier de schildklier aan met twee zenuwknopen (pharyngeal en laryngeal). Hier, en bij de nieren, worden de lichaamsvloeistoffen gereinigd.
 
De 16 bladeren associeren met de 16 nadi's (energiebanen) die met deze chakra
verbonden zijn.

In het hart van de lotus is een circel, die het Indiaase element ether of Akasha representeert. De poort tot bevrijding, voor degene wiens zintuigen zuiver en beheerst zijn. Binnen deze maan-vorm bevindt zich een vreedzame sneeuwwitte olifant ('Airavata') die eveneens symbool staat voor Akasha. Symbool voor het voertuig van bewustzijn op dit niveau (geheugen van het onderbewustzijn). Terwijl er bij de 2e chakra hartstochtelijk gehandeld wordt, vindt bij de 5e chakra de optekening en weging plaats van deze handelingen. In de Egyptische mythologie wordt het hart van de overledene in de schaal gewogen tegen de ziel (in de vorm van de veer van Maat) en voor de krokodillen geworpen als het te zwaar is. In de Koran wordt er over het onzichtbare boek (kroniek) gesproken dat ieder om de hals draagt en aan de hand waarvan het leven geoordeeld wordt. Hier, bij de keelchakra, bevindt zich dus het zich in het onderbewustzijn bevindende geweten. Hier kunnen we door reflectie leren onderscheiden wat ons schaadt (hoe we afwijken van de Waarheid en onszelf schaden) en de juiste balans leren vinden voor gezonde beslissingen zodat we zo min mogelijk schade veroorzaken zonder ons zelfbewustzijn en beslissingsvermogen te verliezen. Hier ontstaat zelfkennis en kunnen we onze vooroordelen, gebreken en fouten afleggen. Hier leren we geduldig ook onze emoties en gedachten te reinigen, verwoorden en gearticuleerd uitdrukken. Bedenk echter dat een scherp oordeelsvermogen dat in woorden uitgedrukt wordt ook zo scherp kan zijn als een zwaard. 'Waarheid spreken' zou steeds liefdevol moeten gebeuren, zonder onnodig te kwetsen. En als het ons moeilijk valt om liefdevolle woorden te vinden is het vaak beter om te zwijgen tot we weer in balans zijn. Het tot volledige zelfkennis en zelfbeheersing komen maakt volgens Oosterse opvattingen onsterfelijk. Wat overigens niet hetzelfde is als onkwetsbaarheid. Het is meer een in alle situaties evenwicht kunnen bewaren en zodoende geen ruimte bieden voor de dood(sangst).
 
Bovenaan zien we de heer Sadashiva oftewel Panchavaktrashiva (// Venus +) en de godin Rakini oftewel Shakini (// Venus -). In haar 4 handen draagt ze meestal pijl, boog, haak en lus (de laatsten worden voor het sturen van dieren benut).
 
Zintuiglijk is dit het terrein van de klank, met als organen de oren en stembanden. Iedere chakra resoneert overigens op een eigen frequentie. Hier huist het vermogen om zich op de gedachten en gevoelens van anderen af te stemmen (nabij of veraf). Ook het vermogen om het verlangen en noodzaak van eten en drinken te overwinnen wordt met deze chakra geassocieerd en wel met de schildpad-nadi (kurma nadi) die zich onderin bevindt.
 

De mantra is 'Ham'

 
home pijltje